Calculator impozit auto 2020. Începând din 2020, impozitul auto se majorează, potrivit Codului Fiscal, în funcție de motorizare. Iată cât trebuie să plătești și ce trebuie să știi despre impozitul auto
Calculul impozitului auto se realizează în funcție de capacitatea cilindrică a autovehicului. Din 2020, posesorii de autoturisme cu motoare foarte puternice vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani decât până acum.
Impozitul auto se plătește de către orice persoană care deține un mijloc de transport ce trebuie înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României.Impozitul auto trebuie plătit în fiecare an, iar plata poate fi făcută în două tranşe egale, pe 31 martie şi 30 septembrie. Este bine de ştiut despre impozitul auto 2019 faptul că persoanele care achită impozitul la primul termen beneficiază de bonificaţie de până la 10%.
Impozitul auto se poate achita astfel:
Potrivit Art. 468 din Legea 227/2015 din Codul Fiscal, impozitul auto, numit, în cadrul legal, impozit pe mijlocul de transport, trebuie plătit pe întreaga perioadă în care vehiculul este înregistrat/înmatriculat în România. Aceeași lege menționează că impozitul auto trebuie achitat pe raza zonei în care persoana își are domiciliul sau își desfășoară activitatea.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat sau persoanele care folosesc mijlocul de transport pentru a transporta o persoană cu handicap sunt scutite de la plata impozitului auto.
Legea nu prevede condiții speciale pentru pensionari. Totuși, mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război sunt scutite de impozit. Acest lucru este valabil însă pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
Codul Fiscal mai scrie că impozitul se reduce cu 50% pentru cei care au domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de județul Alba (persoanele domiciliate în oraşele Abrud, Câmpeni şi Zlatna şi în 24 de comune ale judeţului), de județul Arad (persoanele domiciliate în oraşul Sebiş şi în 13 comune din judeţ), Bihor (oraşele Nucet, Dr. Petru Groza şi Vaşcău, precum şi în 12 comune din judeţ), Cluj (14 comune intră la reduceri) și județul Hunedoara (orașul Brad și 15 comune din județ). Listele complete se regăsesc în HG nr. 323/1996.
Calculator impozit auto 2020. Impozitul auto este determinat de capacitatea cilindrică a motorului măsurată în centrimetri cubi, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.
Începând din 2020, impozitul auto va fi majorat, iar acest lucru se va face, desigur, în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismelor.
Posesorii de autoturisme cu motoare de capacitate cilindrică sub 1.600 cmc vor plăti același impozit ca până acum, adică 8 lei pentru fiecare 200 cmc pe care-i însumează motorul.
Pentru mașinile care au motoare de capacitate cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, impozitul auto va fi în 2020 19 lei pentru fiecare 200 cmc.
Momentan, posesorilor acestor mașini li se iau 72 de lei pentru fiecare 200 cmc însumați, dar, din 2020, vor plăti 76 de lei.
La mașinile cu motoare între 2.601 cmc și 3.000 cmc, impozitul va fi majorat la 153 de lei, în contextul în care, în prezent, este de 144 de lei la 200mc.
Posesori de mașini cu motoare deosebit de puternice, de peste 3.001 cmc, statul le va cere impozit auto din 2020, 308 lei pentru fiecare 200 cmc.
Citește și: CE PENALITĂȚI RISCĂ ROMÂNII CARE NU ÎȘI PLĂTESC LA TIMP TAXELE CĂTRE STAT
Impozitul auto pentru mașinile hibrid se stabileşte prin hotărâre a consiliului local o reducere care nu poate fi mai mică de 50% din valoarea stabilită pentru un mijloc de transport cu motor termic similar de aceeaşi capacitate cilindrică. În ceea ce privește mașinile electrice, acestea sunt scutite de plata impozitului auto.
Citește și: ”TAXA DE CENTRU”, NOI MODIFICĂRI. ACESTE MAȘINI NU VOR MAI AVEA ACCES ÎN CENTRUL CAPITALEI